İlk görünümleri hoşa gitmese de bir defa yetiştirmeye başlayanlar bu hayvanların uyumluluklarına, evcilliklerine, tavukların yumurta verimliliklerine, kuluçkadaki başarılarına, horozlarının iyi huyluluklarına hayran olurlar herkese ısrarla tavsiye ederler.
Boyun tüysüzlüğü genetik olarak baskındır. Başka tavuklarla melezleştiği zaman ilk neslin tümü çıplak boyunlu melez olurlar. Gerçek kelboyunlar ayrıdır, melezler ayrıdır. Bütün özelliklerine dikkat edilerek soylarının başka tavuklarla karışmamasına dikkat edilmelidir.
Kel boyunların temel özellikleri:
Birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemleri çok güçlüdür. Tüylerinin az olmasına rağmen soğuğa birçok tavuk türlerinden daha dayanıklıdır. Açık arazide beslenmeye uygundur çünkü yiyecek aramada bulmada doğal yetilerini hiç kaybetmemişlerdir.
Evcilleşmeye tam uygundur, evcil hayvan olarak bahçede beslenebilir. Oldukça uysal ve eğitilebilir karakterleri vardır. Eğer horozları saldırgan diyorsanız bilin ki safkan değildir, kanında bir melezlik vardır.
Yetiştirilme amacı: Hem eti hem yumurtası için
Yumurta verimi: Yüksek
Yumurta rengi: Krem rengi, açık ve normal kahverengi
Ağırlıkları: Tavuklar 3 kilo, horozlar 4 kilo
Renk: Genel bir renkleri yoktur. Çeşitli renklerde olurlar. ABD’de resmen kabul edilmiş renkleri siyah, beyaz, devetüyü ve kırmızı..
İbik: Düz, tek parça, tavuklarda biraz kısa, horozlarda orta boy, genelde 5 dişli.
Soğuk havaya dayanıklıları: Çok iyi
Evcilleşme: Uysal ve çok uyumludur, evcil hayvan olarak mükemmeldir. Hiçbir huysuzlukları haydutlukları olmaz.
Cüce cinsi: Var
Kuluçkaya yatma: Çok iyi
Diğer özellikleri: Tepeli olmaz, ayaklar tüysüz ve 4 parmaklıdır.